Надя Узунова разказва историята на едно момче, станало жертва на неуредиците в системата

Да бъдеш принуден да продаваш любов, за да оцелееш. Това е съдбата на героя във втория репортаж на Надежда Узунова, част от "Осъдено детство. Справедливост за всяко дете" -информационната кампания на NOVA и УНИЦЕФ за правата на децата в конфликт със закона. Ще наречем този герой Васко.

Той е оставен в дом за сираци на 9 години и грешките в системата го удрят под кръста, когато още не знае какво е защита. В двете сиропиталища, където е живял, е научил какво е самота, но не и какво е обич. Въпреки това, без да знае какво е любов, започва да я продава.

А възпитателите са били насреща, за да му кажат колко струва. Някои от тях са се опитвали да я купят от него, а други – просто да  я вземат. Така системата, която трябва да го закриля като дете, го покварява като възрастен.

По темата

Да оцелееш в неговия свят е като да ходиш по въже. Все някога падаш. Васко пада два пъти - от обич. Веднъж, заради любовта, която продава в интернет. И още веднъж – заради малкия си брат. Бие се, за да го защити и го арестуват. Не иска да си спомня за времето прекарано в ареста.

“Аз не знам как той е издържал психически. Първият месец не са му давали да се бръсне, веднъж седмично е можел да се къпе. Отвратително отношение от съкилийници и надзиратели”, разкрива психологът Любка Стоянова, която момента работи с  Васко.

Преди два месеца идва присъдата му – пробация. Пускат го от ареста и започва да се учи да живее. Но животът продължава да не го иска. Държавата го гони от временното жилище, в което трябва да бъде настанен като всяко дете в риск.

“В онзи момент се почувствах много гадно. Първия път бях един такъв уплашен…много… Все пак не знаеш къде ще ходиш, стресирах се…честно казано не бях на себе си. Не ги интересувало аз дали на пътя ще остана, дали няма да остана – това си е моя работа”, разказва Васко.

Случаят показва провал на системата за закрила и правораздаване. Вместо подкрепа и защита,  тя раздава наказание след  наказание,  стигматизира и дискриминира. Така системата отглежда престъпници,  които никога не са получили шанс да са нужни.

В момента Васко пак е отхвърлен и пак е на улицата - без доходи и с прекъснато образование. Системата обаче още не го е победила. Намира сили да е боец, а не  жертва. Помага му спортът. Мечтае да си построи дом и да създаде семейство. Но за да дойде мечтаното бъдеще, трябва да погребе миналото. Всяка неделя Васко чисти гробищата. За закона това е пробация. За него е по-просто - това му е наказанието за миналото и изкуплението за бъдещето.

Цялата история на Васко гледайте във видеото от “Събуди се”.

В рамките на кампанията "Осъдено детство. Справедливост за всяко дете"  NOVA, съвместно с УНИЦЕФ България, ще излъчи поредица репортажи, разказващи по етичен и щадящ начин съдбите на деца в конфликт със закона. Историите, които водещата на Новините на NOVA Надежда Узунова ще представя всяка събота в предаването "Събуди се", ще илюстрират именно нуждата от промяна на законодателството и обществените нагласи, така че да се спазват правата на децата, да не бъдат произволно лишавани от свобода и да не стават жертви на стигматизация и дискриминация.