Снимки за спомен няма, само за досие

Това е историята на едно 11- годишно момче. Той откраднал списание. За неговото провинение възрастен човек няма да бъде съден, нито вкаран в затвора. 11-годишните обаче, по сегашните закони, отиват в интернати. Снимки за спомен няма, само за досие.

Понякога звездите са лоши момчета. И за наказание ги слагат на корицата. Неговата грешка е, че искал живота от корицата. Но в крайна сметка откраднал само списанието.

А то му откраднало живота.

По темата

„За кражби. Тъпите кражби”, признава Златко. „И го скъсах. Защото ако не бях го скъсал, нямам джобове, така бях - без джобове, и няма къде да го сложа. И ако бях го изпуснал, щяха да го намерят. Полицията ме намери и хайде във ВУИ”, споделя Златков.

И избор няма. Ако можеше да избира, щеше да е някой друг.

„Ще се казвам – Бербатов, Стоичков, Илиян Петров”.

Ще наричаме този запален футболист Златко. Сам си го избира си го заради Златан Ибрахимович.  Макар че как точно се казва, няма значение. На 11 вече му е сложен етикет КРАДЕЦ.

„Най-много съм крал чипс, бонбони, вафли, бисквити”, признава Златко.

Животът го осъдил да няма храна, играчки и шарени списания, преди държавата да го осъди, че ги е откраднал.

„Едно дете, което още от самото начало е трябвало да бъде подкрепено, то е наказано. Наказано е затова, че всъщност е бедно, затова че няма подкрепа от семейството, затова че майка му и баща му са безработни и т.е. ние по такъв начин вместо да подкрепим–наказваме. А неговото поведение е отговор на всичко това, което се случва както в семейството, така и в квартала, в който живее, така и в средата, от която е”, обяснява Майя Грозданова - консултант "Закрила на детето" – УНИЦЕФ.

Проблемът на системата е, че прави черно-бели снимки. Не вижда нюансите.

Наказанията се налагат по схема. Комисиите вкарват всеки различен случай в удобен за тях шаблон.

Целия репортаж и коментар от правосъдния министър Екатерина Захариева – гледайте във видеото

В рамките на кампанията "Осъдено детство. Справедливост за всяко дете"  NOVA, съвместно с УНИЦЕФ България, ще излъчи поредица репортажи, разказващи по етичен и щадящ начин съдбите на деца в конфликт със закона. Историите, които водещата на Новините на NOVA Надежда Узунова ще представя всяка събота в предаването "Събуди се", ще илюстрират именно нуждата от промяна на законодателството и обществените нагласи, така че да се спазват правата на децата, да не бъдат произволно лишавани от свобода и да не стават жертви на стигматизация и дискриминация.