Гледайте туристическото предаване в последния ден на 2017-а от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ отвеждат зрителите в едно от чудесата на света, намиращо се в Етиопия тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.  Лалибела е тихо градче в северната част на Етиопия. Привлича поклонници от цял свят като религиозен център, дом на 11 монолитни църкви, изсечени в твърдата скала изцяло под земята и в разнообразни стилове. Скалните блокове били издълбавани отвътре. Работата започвала отгоре надолу. Монолитните сгради били свързани помежду си с лабиринт от тунели и проходи.

Скалните църкви на Лалибела може да видите ТУК

Създаването на тези храмове се приписва на крал Лалибела, който мечтаел да построи "Новия Йерусалим" през 12 век, след като мюсюлманските завоеватели направили достъпа на християнските поклонници в светите земи невъзможен. 

Има две основни групи църкви - едната е на север, а другата на юг. Единадесетата църква - Биет Гиорги или Домът на Св. Георги, е изолирана от останалите, но е свързана със система от окопи.

Колосалният проект бил допълнен с обширна система от дренажни канали, церемониални проходи, някои с отвори за отшелници на пещери и катакомби. Изключителните църкви са в близост до градчето Лалибела и са били център на поклонение за коптските християни още от 12-ти век. Всички единадесет църкви с тяхното изпълнение, размер, разнообразие и смелата форма представляват уникално художествено постижение.

Гледайте новия епизод на “Без багаж“ в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.