Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ отвеждат зрителите в една от най-красивите скални църкви в древния град Лалибела в Етиопия тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.  Историята на Лалибела започва с раждането на цар, закрилян от пчели. Легендата разказва, че това не били просто пчели, а ангели, дошли от Рая, за да покажат на Лалибела как да направи сечивата и как да издяла църкви от скали.

Историята не свършва дотук. Цар Лалибела споделил знанието си с хората и те започнали да използват сечивата денем, докато нощем работели ангелите и така те заедно сътворили тези удивителни храмове като вплели в тях най-изконните символи на християнството. Встрани от двете групи скални църкви, сякаш изникнала от недрата на земята се подава скулптура с формата на кръст. Това е на най-забележителната църква в Лалибела, изсечена от една единствена монолитна скала - Биет Гиоргис.

Биет Гиоргис се подава от земята със съвършената си кръстовидна форма. Издълбана е от земята и оформена отвътре навън от едно цяло парче камък, Биет Гиоргис е свързана с други скрити в земята каменни църкви чрез серия от сложни тунели. 

Има две версии на историята на църквата. Едната разказва, че е построена около 1220 г. след смъртта на Лалибела от вдовицата му като паметник на "светеца цар". Другата история е за обещание, което цар Лалибела е дал на свети Георги, когато получава видение и разбира, че той е огорчен, за това че Лалибела не е построил църква, посветена на него. Сам Бог е дал инструкции на Лалибела как да построи Биет Гиоргис.

Църквата е изсечена на малко повече от 12 метра дълбочина, като покривът ѝ образува формата на гръцки кръст. Има 12 стени с прозорци и врати. Благодарение на дренажната система и може би заради по-голямата устойчивост на скалата, това е най-добре запазената църква в Лалибела.

Казват, че самия Свети Георги е посетил мястото още по време на създаването на църквата и е оставил отпечатъци от копитата на коня си в скалата. Тези легендарни стъпки могат да бъдат видени в коридора водещ към църквата от юг. Свети Георги е покровител на нацията в Етиопия.

Гледайте новия епизод на “Без багаж“ в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.