Мисията на фондацията е да помогне на младежи осъзнали различната си сексуална ориентация

Иван и екипът му от Сингъл степ са приели предизвикателството да помогнат на ЛГБТИ младежите (лесбийки, гей, бисексуални, транс и интерсекс) в България да бъдат приети – от семействата си, обществото, и от самите себе си. Всяка вечер тe се сблъскват с различни изповеди на десетки младежи, които сега откриват своята различна сексуална ориентация. 

"Онлайн чатът стартира в края на октомври. Неслучайно е направен да работи между 20.00 ч. и 23.00 ч. вечерта, защото изглежда тогава се активира голяма част от младежите. Притеснява ги разкриването и начина, по който могат да го направят, освен това се страхуват как ще бъдат приети от родителите и приятелите им" - разказва Анна, част от фондация Сингъл Степ.

"Общата тема винаги е, че няма с кого да споделят и че се чувстват сами. Чатът буквално е една линия на живота за тези хора. Дълги години съм живял извън България, но една история промени всичко и ме накара да се върна. Едно непознато момче дойде при мен и ме помоли да поговорим. Сподели с мен, че е гей и когато е казал на майка си, тя го е завела на психиатър. След това той е избягал от къщи и е направил опит за самоубийство" - сподели Иван. 

След този разговор той се запитва на кого могат да споделят такива младежи, щом не могат на най-близките си. Понякога подобен разговор може да спаси човешки живот - в това са се убедили от фондация Сингъл Степ. Следващата крачка и най-голяма мечта за тях, е създаването на център, където ще се провеждат индивидуални и фамилни консултации, групи за взаимопомощ, изложби, социални събития – място, което не само да бъде “дом” за ЛГБТИ хората, но да бъде с широко отворени врати за всички приятели и съмишленици на общността.

До 5 февруари всеки може да се запознае и с останалите социални предприемачи - финалисти в четвъртото издание на ПРОМЯНАТА и да избере за кого да гласува на www.nova.bg/promyanata. 

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява за четвърта поредна година в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-доброто и сигурно бъдеще на българските деца. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА помогна на почти 36 000 деца и младежи от цялата страна.