Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще отведат зрителите на гости на едно от етиопските племена, известни със своите причудливи домове и странни традиции тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Малка етническа група обитава възвишенията на Гамо Гофа в северната част на долината Омо в Етиопия. Животът на 2750 метра е пъстър с необичайните си техники за оцеляване. Групата наброява около 30 000 души и се наричат Дорзе.

Снимки от селищата на Дорзе може да разгледате ТУК

Дорзе имат странни колиби, които наподобяват слон с хобот. Макар направен от бамбук и бананови листа, един такъв дом може да остане невредим повече от 60 години. Дорзе имат техника, с която могат да преместват домовете си до друга локация, благодарение на структурата от вертикални стълбове.

Всяка такава колиба има преддверие, което отвън изглежда точно като слонски хобот. Макар и отвън да изглежда малка, отвътре колибата е просторна. По средата на пода има открито пространство,  където домакините палят огън, за да готвят храната си. Покрай стените са подредени места за спане и ниши - складове. Тези къщи имат място за гости, работилница и кухня. Заедно с хората, в тези колиби живеят и домашните животни - крави, кози, овце и кокошки.

Недостатък на тези домове е проблемът, който имат с термитите. Ако тези малки гадинки нападнат такава колиба, Дорзе трябва да повдигнат къщата от основите ѝ и да я преместят на друг терен, свободен от термити. Тази подвижност на къщите им дава шанс за по-дълго оцеляване, но с всяко преместване, къщата става по-ниска.

Ще споделят ли тайните си Дорзе?  Гледайте туристическото предаване в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.