Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще отведат зрителите в една от най-големите пустини на света тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Заемаща 31% от Африка, Сахара е най-голямата гореща пустиня в света. Нейните 9200000 кв. км. са сравними с площта на Китай или САЩ.

За няколко стотици хиляди години Сахара е редувала същността на пустиня и савана в цикъл от 41 000 години. Причина за тези промени е в оста на Земята, която се върти около Слънцето и това променя местоположението на северноафриканския мусон. Очаква се Сахара да стане зелена след около 15 000 години или  в 170-ти век сл. Хр.

Постоянно високата позиция на слънцето, изключително ниската относителна влажност и липсата на растителност и валежи правят Великата пустиня най-горещата непрекъсната голяма площ в света и най-горещото място на Земята през лятото в някои места.

Средната температура надвишава 40 °C. Най-високата измерена температура е 47 °C. През деня пясъците се нагряват до още по-екстремните  80 °C и дори повече. Нощем температурите варират между 13 и 20 °C. По крайбрежието са най-студени заради високата влажност. Могат да паднат дори по-ниско от 10 °C.

Хората са живели в покрайнините на пустинята от преди хиляди години, още от края на последния ледников период. Тогава Сахара е била много по-влажно място, отколкото е сега.

Берберите населяват и до днес голяма част от пустинята. Берберите гараманти създали просперираща империя в самото ú сърце. Номадите туареги продължават да живеят и да се придвижват сред пясъците и до днес. С кого ще ни срещнат на това пътуване “Без багаж“?

Потопете се в тайния свят на пустинята в новия епизод на туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване “Без багаж” можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.