Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от „Без багаж“ ще покажат на зрителите как ловуват хищниците в Южна Африка тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Пиланесбърг е четвъртият по големина национален парк в Южна Африка. Кратерът, в който се намира, се е образувал след избухването на вулкан преди 1300 милиона години.

Повечето хищници ловуват в тъмнината на нощта. Те виждат добре на 1/8 от светлината, необходима на човешкото око. Това им дава предимство пред плячката. При ярка луна те може и да „патрулират”, ако са много гладни, но на такава светлина дори човек вижда добре. Просто е твърде светло за истински лов. Изгубят ли прикритието на тъмнината, много хищници и най-вече лъвовете ще се скрият някъде, за да мързелуват. Гепардите и дивите кучета ловуват през деня, за да избегнат конкуренцията с големите хищници.Тъй като горещината им пречи, те ловуват рано сутрин и в късния следобед.

Изборът на плячка на лъва до голяма степен зависи от това какъв вид храна е налична в конкретната област. В националния парк Пиланесбърг, Южна Африка, те имат богато меню от много различни видове тревопасни животни. Техните фаворити са гну и други антилопи, зебри, газели и водни козли. Въпреки това, те харесват много и африканския глиган, като знаят как да го дебнат в засада  пред дупките, в които се крие и това може да продължи часове. Въпреки това, ако лъвът е достатъчно гладен и не може да намери предпочитаната си храна, той ще прибегне до каквото и да е за ядене, включително риба.

Лъвовете се насочват и към други големи животни като биволи и жирафи, макар за тях това да е голяма трудност и огромен риск за собствения им живот. В действителност много лъвове се самонараняват, когато се опитват да ловуват по-големи животни. Не е необичайно след такава среща пострадал лъв да не може да участва в бъдещи ловувания.

Ловът на лъвовете е под прикритието на тъмнината. В мрака на африканската нощ те лесно могат да наблюдават и преследват плячката си без заплахата от разкриване. Лъвовете често седят и наблюдават плячката си през деня, обикновено точно преди залез. Но те изчакват мрака, за да предприемат атака. При ярка лунна светлина също изчакват, докато тъмнината не покрие саваната и тогава се впускат в лова. Повечето преследвания от лъвове се правят точно след залез слънце, или по средата на нощта, няколко часа преди зазоряване. Нощните сафарита са идеални за наблюдаване на лова, но кървавите картини не са за всеки, но това са природата и нейните закони.

Гледайте епизода на „Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.