Събитието ще се проведе от 15 до 19 май в София

През последните години водещи икономисти, политици и бизнес лидери ни предупреждават, че развитието на технологии като изкуствен интелект, роботика и автоматизация ще доведе до неминуеми последици на трудовия пазар.

Според експертен анализ на McKinsey Global Institute до 2030 година над 375 милиона души по света ще трябва да сменят професиите си и да придобият нови умения. Разбира се, тревожните очаквания за изчезването на стотици професии, които познаваме днес, е притеснение за едни и възможност за други. За онези, които са запознати с тенденциите, които ще оформят нашето бъдеще и са способни да се подготвят за него.

Тук на помощ идва единадесетото издание на Webit.Festival Europe - най-голямото събитие за дигитални технологии, иновации и предприемачество в тази част на света.

Тази година фестивалът се провежда в НДК и очаква безпрецедентните за България 10 000 посетители от над 115 държави. На сцените на фестивала, посетителите ще могат да попият от знанията на близо 450 лектори.

Бъдещето на пазарът на труда зависи от много фактори, които не се изчерпват единствено с технологичния прогрес в обозримото бъдеще. Подробен анализ на ситуацията включва и редица демографски индикатори, като например покачването на приходите в развиващите се пазари, застаряващото население във вече развитите, както и покачващите се инвестиции в инфраструктура и прилагане на нови технологии.

За да посрещнем адекватно нуждите на трудовия пазар на бъдещето, ние, а и следващите поколения, ще трябва да развием своите „меки умения”, като убедителност, емоционална интелигентност, комуникативност и способност за работа в екип.

Всичко това ще изисква тотална промяна на системата за образование и обучение, която трябва да започне още днес и ще изисква сериозна воля, както от политическата управа на отделните държави, така и от корпоративния сектор.

И тази година Webit Foundation ще даде своя принос за това най-талантливите млади българи да бъдат възможно най-запознати с бъдещето, което ги очаква. Това ще се случи в рамките на съвместната инициатива на Webit и МОН - Webit X. 3000 от най-изявените български ученици ще имат възможност да се докоснат до топ лекторите на събитието и да почерпят от знанието им.

Присъстващите на Webit ще станат свидетели на дискусия на най-високо ниво за бъдещето на професиите и влиянието на технологиите върху тях. По време на събитието, лектори на най-високо ниво ще дебатират за стъпките, които Европа и света трябва да предприемат, за да адаптират икономиката и образованието към нуждите на технологичното бъдеще.

Сред тях личат имената на серийния предприемач и собственик на баскетболния отбор от НБА „Далас Мавърикс” - Марк Кюбан, чието състояние се изчислява на над 4 милиарда долара. Изпълнителният директор на Airbus Defence and Space Дирк Хоке, вицепрезидентът на Amazon Пол Майснер, вицепрезидентът на Amazon Web Services Санди Картър, старши партньорът в McKinsey & Co - Пол Уилмот, заместник-директорът на Световната търговска организация Янов Фредерик Ага, еврокомисарят по дигитална икономика и дигитално общество Мария Габриел и още мнозина.

Пълен списък на лекторите на Webit.Festival Europe 2019 можете да видите тук, а билети за събитието можете да закупите тук. Елате на Webit и станете свидетели на Бъдещето, което идва у нас.