Oтбелязва се на 15 май и за трети път в България по инициатива на фондация „Нашите недоносени деца“

В периода 13-19 май повече от 20 неонатологични отделения в страната отварят вратите си за родители и техните недоносени деца, а по повод световния ден Фондацията стартира изграждане на нова семейна стая в УМБАЛ "Канев"в град Русе, благодарение на подкрепата на своите дарители.

Световната здравна организация (СЗО) дефинира кенгуру-грижата като грижа за новороденото дете, осъществявана чрез допир кожа-до-кожа с родителя, още от най-ранен етап. Практиката има редица научно доказани терапевтични ползи както за бебето, особено когато то е преждевременно родено, така и за родителите и влияе положително върху живота на семействата в дългосрочен аспект. Това е най-ефективният начин за включване на майките и бащите на недоносените деца в грижите за техните бебета.

У нас всяка година преждевременно се раждат над 6 000 бебета. За много от тях последствията са здравословни проблеми от различно естество.

В България кенгуру-грижа все още не е масово наложена практика и фондация „Нашите недоносени деца“ полага усилия да промени това и да приближи грижите за недоносените бебета и болните новородени до европейските стандарти и препоръки за добра и качествена грижа. Фондацията информира и обучава участниците в осигуряването на грижа за преждевременно родените бебета в прилагането на метода у нас. Част от тези усилия е отбелязването на Световния ден на кенгуру-грижата. В рамките на кампанията организацията работи за повишаване на разбирането на значението на неонатологичната грижа в съответствие със световните стандарти и мястото на родителите по време на престоя и лечението на бебетата в интензивните отделения за недоносени бебета.

В Световния ден на кенгуру-грижата болниците-партньори на кампанията отварят своите врати за всички родители, които искат да практикуват метода кожа-до-кожа. Целта е майките и бащите да имат възможността да бъдат колкото се може повече със своите недоносени бебета, а кенгуру-грижата да е част от рутинните и ежедневни практики - не само в един ден от годината.

През 2019 г., в периода 13-19 май повече от 20 неонатологични отделения в страната отварят вратите си за родители и техните недоносени деца. Сред тях са: МБАЛ Пловдив АД; СБАЛАГ “Селена”, гр. Пловдив; МБАЛ "Проф. д-р С. Т. Киркович" АД, гр. Стара Загора; МБАЛ “д-р Иван Селимински” АД, гр. Сливен; МБАЛ Бургас АД; МБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” АД, гр. Велико Търново; УМБАЛ „Д-р Г. Странски” ЕАД, гр. Плевен; МБАЛ Шумен АД; МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” АД, гр. Монтана; МБАЛ Добрич АД; МБАЛ “”Проф. Д-р Параскев Стоянов” АД, гр. Ловеч; МБАЛ "Д-р Тота Венкова" АД, гр. Габрово; МБАЛ Пазарджик АД; Втора САГБАЛ “Шейново” ЕАД, гр. София; МБАЛ Търговище АД; УМБАЛ “Канев”, гр. Русе; УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД, гр. Пловдив; Клиника по неонатология СБАЛДБ ЕАД, гр. София; МБАЛ ”Д-р Атанас Дафовски” АД, гр. Кърджали.