На специална церемония вчера бяха раздадени отличията на фестивала

24-тият международен филмов фестивал София Филм Фест-ЛЯТО представи 111 филма от 48 държави. 51 филма са с прожекции в Дома на киното и на открити платформи, 88 филма могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 19 юли на online.siff.bg.

Международното жури за първи и втори игрални филми в състав:

Питър Уебър (Великобритания) – режисьор, председател на журито

Джим Старк (САЩ) – продуцент

Ирмена Чичикова (България) – актриса

Николас Селис (Мексико) – продуцент             

връчи следните награди:

Голямата награда „София – Град на киното” за най-добър филм в Международния конкурс за първи и втори игрални филми в размер на 7 000 евро, осигурени от Столична община, на филма „Сестра” (България-Катар) на режисьорката Светла Цоцоркова и продуцентите Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова.

Специалната награда на журито на филма „Среднощно” (Великобритания) на режисьорката Натали Бианкери.

Наградата за режисура е за Ева Коолс за филма й „Клео” (Белгия).

Почетен диплом (Special Mention) за най-добър сценарий бе присъден на Масуд Бахши за филма „Ялда, нощ за прошка” (Иран-Франция-Германия-Швейцария-Люксембург) на режисьора Масуд Бахши.

Почетен диплом (Special Mention) за най-добър художник бе присъден на покойния Ласло Райк за работата му по филма „Тези, които останаха” (Унгария) на режисьора Барнабаш Тот.

Наградата за български късометражен филм на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги), осигурени от Доли Медия Студио, бе присъдена на филма „Нина” (България) на режисьора Христо Симеонов.

Софийската премиера на „Сестра“ е в конкурсната програма на 24-тия София Филм Фест

Наградата за най-добър балкански филм, осигурена от Домейн Бойар, се присъди от международно жури с председател Мира Форнай (режисьор, Словакия) и членове Бенедикт Ерлингсон (режисьор, Исландия) и Симона Костова (режисьор, Германия-България) на филма „Три сестри” (Турция-Германия-Нидерландия-Гърция) на режисьора Емин Алпер.

Балканското жури присъди и почетен диплом (Special Mention) на филма „Шевове” (Сърбия) на режисьора Мирослав Терзич.

Наградата за най-добър документален филм беше присъдена от международно жури с председател Виталий Мански (режисьор, Латвия) и членове Андреас Хорват (режисьор, Австрия) и Светослав Драганов (режисьор, България) на филма „Пещерата” (Сирия-Дания-Германия-САЩ-Катар) на режисьора Ферас Фаяд. 

Документалното жури присъди и почетен диплом (Special Mention) на филма „Колектив” (Румъния-Люксембург) на режисьора Александър Нанау.

Наградата за най-добър български игрален филм бе определена от жури от фестивалните селекционери Гайа Фурер (артистичен директор, Венециански дни, МФФ Венеция), Стефан Лаудин (директор, МФФ Варшава) и Ахмед Шауки (артистичен директор, МФФ Кайро). Тя е в размер на 3 000 евро парична премия, осигурена е от Булсатком и бе присъдена на филма „Котка в стената” (България) на режисьорите Мина Милева и Весела Казакова.

Журито на ФИПРЕССИ в състав Петра Метерц (Словения), Хектор Ланос Мартинез (Испания) и Росен Спасов (България) присъди Наградата на ФИПРЕССИ на филма „Тези, които останаха” (Унгария) на режисьора Барнабаш Тот.

Анри Кулев ще получи Наградата на София в деня на откриването на 24-тия София Филм Фест ЛЯТО

Наградата на гилдията на българските кинокритици за филм от Балканския конкурс се присъди на „Господ съществува, името ѝ е Петруния” (Северна Македония-Белгия-Франция-Хърватия-Словения) на режисьорката Теона Стругар Митевска.

Очаквайте София Филм Фест ЕСЕН с още над 80 филма!

София Филм Фест е част от Календара на културните събития на Столична община за 2020 г.

NOVA е медиен партньор на събиието.