Репортерът на Новините на NOVA взе отличието в категория „Електронни медии” заради серията репортажи, посветени на неуката художничка Фанка Борисова

Тази сутрин в „Здравей, България“ Глория сподели емоциите си от голямото признание и разкри какъв за нея е смисъла на журналистическата професия.

„Смятам, че нашата работа е да ходим на места и да показваме на хората неща, които те не могат да видят. В случая аз не очаквах да срещна Фанка и това ме обогати. Защото видях, а след това и зрителите видяха нещо, което не съм си представяла, че може да съществува. Смятам, че нашата работа е да откриваме и показваме точно тези човешки съдби, за които дори нямаме представа, че съществуват. С Фанка поддържаме постоянна връзка, за което й благодаря“, разказва тя.

„Не познавах лично Валя Крушкина, но през 2017-та получих първата си круша за млад журналист. Тази е втората. Тези награди остават за мен като най-смислените и най-чистите в журналистиката“, признава Глория.

Повече за историята на Фанка Борисова

Няма да я видите да рисува с професионални четки и бои. Фанка Борисова се е научила да твори с каквото има под ръка. С клечка за уши, шкурка и саморъчно направен молив от хартия. Така Фанка създава картините си в Дома за умствена изостаналост в град Баня. Фанка е сирак, на 42 години е и никога не е имала дом, различен от социална институция. За първи път срещнахме Фанка в края на 2021 г. Между заключените врати, изолацията и лошите условия, тя намира спасение в рисуването на картини. Фанка разказва, че рисува откакто се помни. Мечтае за своя изложба от дете, за да помага на домовете, в които е израснала. Знае какво е да нямаш, но оставя тези спомени на заден план, за да изживее сбъдването на голямата си мечта – собствена изложба. А посланието й е, че изкуството съществува навсякъде.

ПОРЕДНО ОТЛИЧИЕ ЗА NOVA: Глория Николова с награда "Валя Крушкина"

„Така започнахме историята – тръгнахме в домовете заради лошите условия там. Видяхме, че зад стените на един от тях Фанка Борисова намира своето спасение от обстановката като рисува картини“, споделя Глория Николова.

„След нашата среща и след като всички видяха картините й и останаха очаровани колко красиви са те, всички от новините на NOVA подкрепиха идеята за изложба. Имаше опашка от хора, които искаха да си купят нейните картини. В центъра на София пред галерията имаше толкова много хора, които бяха впечатлени. Обърнахме внимание, че такива хора могат да бъдат полезни за обществото. Насочихме вниманието и на държавата към тях. Към момента изложбите вече са три. Тя имаше две изложби в Перник и една в София. Продължава да рисува и да изпраща новите си картини. Те са още по-цветни, защото й подаряват нови материали. И както самата тя казва: „Животът ми стана по-пъстър!“, споделя Глория.