Благой Цицелков и операторът Николай Кънчев са част от 31-вата българска антарктическа експедиция на остров Ливингстън

Корабът вече акостира във Варна и ще отплава след броени часове.

120 дни ще продължи пътят, като след само 40 дни корабът ще стигне от Варна до българската база в Антарктида. Корабът ще премине през Босфора, Дарданелите ще стигне до Картахена. А най-трудната задача пред екипажа ще бъде да мине през ледените води на на Атлантическия океан.

ГАЛЕРИЯ: Екип на NOVA отплава към Антарктида с първия ни изследователски кораб

Датата 27 декември носи в себе си специален смисъл. Това е денят на Св. Стефан. Надяваме се, че той ще бъде един от нашите покровители по времето на нашето плаване. Уважението към морето изисква той да бъде внимателен, да подхожда с достойнство към морската стихия и винаги да се надява и покровителите да са с него.

„Това е една реализирана мечта. Последната година беше труда от гледна точка на подготовката. Наистина последната година беше изключително драматична. От ремонтирането до окомплектоването на кораба. Днес тази мечта е вече реалност “, разказва адмирал Боян Медникаров.

Огромната заслуга на това голямо събитие е на плоярник номер1  професор Христо Пимпирев. Официална церемония изпраща кораба утре в 13.00 ч. следобед във Варна.