Българският военно-научноизследователски кораб „Св. св. Кирил и Методий“ вече плава към България

Пътувайки „на стоп” из морета и океани, група български учени и мечтатели стигаха до Антарктида в продължение на десетилетия. Оцеляваха, изследваха, откриваха – начело с проф. Христо Пимпирев. Защо обаче мисията им тази година ще остане в историята? В „Темата на NOVA” разказват журналистът Благой Цицелков и операторът Николай Кънчев, които бяха част от експедицията на ледения континент.

В последните 30 години българските учени носеха към Антарктида огромно оборудване и материали, качени на испански, чилийски или други чужди кораби. Така „полярните стопаджии” изградиха българската база на остров Ливингстън. Вероятно в някой от тежките ледени дни, докато са пренасяли товари на ръка, се е родила и мечтата им – български кораб да ги отведе до техния научен дом в края на света. 30 години по-късно това се случи. И екипът на NOVA беше там, още в първата лодка, която достигна брега.

Картини като от друга планета, ценни открития и нови измерения в полярната наука – гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.