С проекта за безплатен скрийнинг, който да открива навреме тежки заболявания той спечели надпреварата за стипендията NOVA EMBA

Наградата на Боян Недялков бе връчена на специална церемония от членовете на журито: заместник-ректорът на Американския университет д-р Джей Дейниъл Минингер и директорът на "Новини и актуални предавания" на NOVA Илия Дафов.

В студиото на „Събуди се“ победителят в конкурса разказа повече за своя иновативен проект.

„Конкурсът беше много интересен. Всички участници трябваше да предложат бизнес план на социална тема, в която вярват, че ще помогне на максимално много хора в България и да го изпратят на Американския университет. Аз направих това и бях избран в топ 5, които да презентират пред журито. Да спечеля беше невероятно за мен. Аз наистина вярвам в бизнес плана си и в това, че можем да помогнем на много хора в страната“, разказва победителят в конкурса на АУБ и NOVA Боян Недялков.

NOVA и Американският университет връчиха стипендия за социално предприемачество

„Когато ми връчиха наградата, реших да разкажа една малко страшна история, която обаче е подкрепена от статистика от началото на тази година. Според нея България е единствената държава в Европа, в която смъртността от рак се увеличава вместо да намалява. Аз се занимавам с онкология от доста време и това ме докосна силно. Смятам, че това е мястото, в което имаме най-голяма нужда от промяна. И ако всички се надяваме, че има някакъв магически куршум, който ще разреши проблема или едно хапче, което ще изпием и ще се излекуваме, но някой го крие от нас – такова нещо не съществува. Истинският куршум, който можем да използваме и който работи – това е редовният скрининг. Той подпомага хващането на заболяването максимално рано, дори в първи стадий. А в първи стадий лечението е 100%.“

Д-р Джей Дейниъл Минингер: Социалното предприемачество показва, че успешният бизнес може да бъде от полза за всички

Боян Недялков споделя, че към момента скрининга не е много широко разпространен като идея в страната. Една от първите мисии на неговия план е да се разпространи идеята за скрининг чрез обучителни видеа. Втората идея е да се направи много по-достъпен, защото към момента е доста скъп за отделни видове заболявания. „Моята идея е той да е напълно безплатен за всички хора над 45-годишна възраст. Иновацията, която съм въвел е създаването на мобилни клиники, които да обикалят страната, в зависимост от това къде пациентите имат най-голяма нужда и интерес за скрининг. Предложил съм и иновативен модел, в който клиниките да получават заплащане, само когато успеят да подпомогнат диагностицирането на пациента. По този начин става ясно за тези, които плащат – колко пари плащат за диагностицирани пациенти и колко спестяват от това, че лекуват пациента по-рано."

Стипендията NOVA ЕМВА Scholarship, учредена от АУБ и NOVA, отбелязва 20-годишнината на Executive МВА програмата на университета. Тя покрива 100% от таксата за обучение в EMBA, а нейната цел е да поощри бъдещи и настоящи предприемачи да работят върху решаването на социални проблеми.