Дебютната пълнометражна лента на Павел Веснаков излиза на голям екран от 23 февруари

След четири години в очакване, филмът вече е тук. След като спечели награди за режисура и главна мъжка роля, „Уроци по немски“ ще тръгне по кината на 23 февруари

Главната роля в дебютната пълнометражна лента на Павел Веснаков е поверена на обичания български актьор Юлиан Вергов. В студиото на „Събуди се“ актьор и режисьор споделиха повече за филма, за най-важните теми, които засяга, и за предизвикателството да бъдат част от творческия процес по реализацията му.

Юлиан Вергов се изправя срещу страховете си в премиерната лента „Уроци по немски“

„Мисля, че дебютния филм на всеки режисьор трябва да съдържа история, която той не може да не разкаже. Случването на този филм трябва да бъде неизбежно за всеки автор, който дебютира в киното“, споделя Павел Веснаков.

„Първоначалното заглавие на филма беше „Повече не съм ядосан“, впоследствие се превърна в „Уроци по немски“. Историята няма как да бъде разказана кратко, но те кара да се замислиш за много неща“, споделя Юлиан Вергов.

„В авторските филми в даден момент човек осъзнава, че всъщност е включил всичко, което изгражда неговото битие. В „Уроци по немски“ става въпрос за един човек, който се изправя срещу своето минало, опитвайки се да продължи напред и да поправи грешките, които е допуснал в личния си живот. Да допусне смисъл и нова реализация в по-късен етап на своя професионален живот. Такъв тип истории, каквито не се разказват често, изискват да бъдем максимално искрени със себе си и с публиката“, разкрива Павел Веснаков.

Рапърът FYRE дебютира в киното с „Уроци по немски“

„Работихме заедно с Павката в „Откраднат живот“ и ми направи огромно впечатление начинът му на мислене. И най-вече въображението, с което работеше. В този сериал имаше ограничение откъм локации – едни и същи асансьори и коридори, но той успяваше така да направи нещата, че да изглеждат различно. Когато прочетох сценария на „Уроци по немски“, открих много неща за себе си и ми се стори много важно да се разкаже тази история. Тя е много лична за Павката, но стана лична и за мен. Колегите, с които играем във филма, са изключителни. Но ми направи силно впечатление екипа, който вложи цялото си сърце в реализацията му“, разказва Юлиан Вергов.

„Филмът се занимава най-вече с темата за провала. И за това как в един момент трябва да приеме истината – че се е провалил в нещо. Да си го признае и да се опита да потърси път – първо назад, който да го отведе напред. Естествено, това започва с отношенията ни с най-близките хора, с нашето семейство. Това е най-важното в този филм. Покрай сюжета, който разказваме, ни занимава темата със смирението. Което според мен липсва в съвременното българско общество. И в живота, който живеем. Хората изгубиха рефлекса да разпознават авторитетите в живота си. Главният герой в „Уроци по немски“ се възприема като авторитет и дълго време живее с нагласата, че е такъв. Но в даден момент си дава сметка, че това изобщо не е така. Дошъл е моментът да чуем гласа на другите. Тези, който ни казват, че бъркаме някъде, но никога не се вслушваме в тях“, категоричен е Павел Веснаков.

„Във филма е представена и саможертвата, на която е способен всеки човек в името на близките хора. Беше ми много трудно да вляза в ролята на Никола, но тя е нещо, което не съм правил досега“, пояснява Юлиан Вергов.

Веснаков доби популярност като режисьор на сериали като „Денят на бащата“, „Дяволското гърло“, и „Откраднат живот“. През пролетта по NOVA предстои да бъде излъчено и дългоочакваното продължение на „Дяволското гърло“ - “Есента на демона”.

С филма Вергов взе награда за най-добър актьор, а Павел Г. Веснаков за режисура на 39-ият фестивал на българския игрален филм „Златна роза“, както и наградите на Съюза на българските филмови дейци “Васил Гендов” 2022 г.  за най-добър игрален филм и за най-добра главна мъжка роля. А на 25-ия София Филм Фест „Уроци по немски“ взе специалната награда на журито и наградата на ФИПРЕСИ.

Гала премиерата на „Уроци по немски“ ще се състои на 20 февруари, а филмът излиза по кината на 23 февруари.

Филмът е българо-немска копродукция и e реализиран с подкрепата на Национален Филмов център и с медийната подкрепа на NOVA.