За първи път българска медия е номинирана в категорията „Новини и актуални предавания"

Една история, разказана от разследващия журналист на NOVA Мариета Николаева и оператора Таси Асенов, ни постави на световната карта за правене на новини.

За първи път, откакто се провеждат престижните награди Еmmy®, българска медия е номинирана в категорията „Новини и актуални предавания“.

Международната академия за телевизионни изкуства и науки отличи отразяването на най-голямата трагедия с бежанци в България, която се случи миналата година край Локорско. Сред останалите номинации в тази категория са на медиите на BBC, Sky News, Channel 4, Al Jazeera, Globo News и UVDA.

„Това е голямо признание и оценка. България е сред най-добрите в света, в топ 4 и ще се борим за голямата награда Еmmy®. Това е признание, защото това е първата българска медия, номинирана в тази категория. Това е признание и за качествената и чиста журналистика у нас", заяви журналистът Мариета Николаева. 

Мариета Николаева е журналист с дългогодишен опит в професията, с не една или две спечелени награди зад гърба си. „Много съм развълнувана да бъдем сред най-добрите в световен мащаб. Във времена на военни конфликти и хуманитарни кризи това е разказ от първо лице за бягството, за търсене на нормален живот и за нелепата смърт на 18 души, които се опитват да стигнат до Западна Европа. Тя показва и онези престъпни схеми с трафика на хора, с печалбарството на всяка цена. Този камион, в който пътуват, е обособен като метален ковчег, в който хората не са можели да дишат, защото не са имали кислород и никакъв изход“, разказва журналистът на NOVA.

Забележителен успех: NOVA e номинирана за наградата Emmy®

На 17 януари миналата година край Локорско бяха открити 18 мъртви мигранти – деца и мъже, които се задушават в специално изградени тайници, докато се опитват да преминат нелегално през страната ни. Превозното средство е облицовано и херметизирано като метална кутия – без кислород и светлина. В продължение на 7 мъчителни часа. Някои от тях оцеляват случайно, тъй като след техническа повреда в камиона, шофьорът изоставя превозното средство и бяга. Оцелелите, които са между живота и смъртта, пълзейки и с последни усилия търсят помощ.

Шестима от оцелелите застанаха ексклузивно пред журналиста Мариета Николаева и камерата на Таси Асенов и разказаха покъртителната история за ужаса на смъртоносното пътуване, за трафика на мигранти и за безпомощното усещане приятели да издъхват в ръцете ти. Всички те бягат от Афганистан в търсене на нормален живот. Казват, че от влизането си през границата до София камионът преминава четири полицейски проверки. За трагичния  инцидент са арестувани шестима българи, организирали нелегалния превоз и взели солидни суми за това. Сред тях е и бивш граничен полицай.

„Преживелите това смъртоносно пътуване известно време бяха в болница. Периодично се интересувах какво се случва с тях. След това бяха настанени в дома за принудително настаняване в Бусманци, защото нямат документи. Ние не бяхме допуснати, за да се срещнем с тях. Успях да ги хвана за разговор, малко преди да отпътуват за Западна Европа, за където бяха тръгнали първоначално. Часове след интервюто ни, отпътуваха. Трябваше много бързо да намеря и преводач. Тези разговори са трудни, подходът и човещината са от съществено значение. Тези хора са преживели една огромна трагедия. Били са между живота и смъртта. Радвам се, че успяхме да чуем техния разказ, за да добием представа от първо лице за цялата картина и как се случва всичко. Как едни хора търсят по-нормален живот, бягат от войната. Да научим повече за самите трафиканти, за каналите. По техни думи са преминали през 4 полицейски проверки. Институциите нямат полза от това в подобни случаи тези хора да говорят, защото издават слабости в контрола. Шестима полицаи са арестувани заради този случай, сред които е бивш граничен полицай."

"Искам да изкажа благодарности на главния изпълнителен продуцент Марта Евтимова, която в началото на тази година оцени и изпрати този репортаж за конкурса за наградите Еmmy®“, сподели вълнението си Мариета Николаева.

Международните носители на наградите за „Новини и актуални предавания“ на Emmy® ще бъдат отличени заедно с американските си колеги по време на официална церемония в Ню Йорк на 25 септември тази година.

Информирайте се преди всички - последвайте ни в Google News Showcase