Неин носител е един от създателите на приложение за борба с разхищението на храна Джейн Керкова

Победителят във второто издание на конкурса за специалната стипендия на Нова Броудкастинг Груп и Американския университет в България за социално предприемачество – NOVA EMBA Scholarship, e ясен. Джейн Керкова, един от създателите на мобилно приложение, борещо се с разхищението на храна, ще получи пълна стипендия за обучение в магистърската програма на университета по бизнес администрация за ръководни кадри.

ГАЛЕРИЯ: NOVA и Американският университет за втори път връчиха стипендия за социални предприемачи 

Отличието се връчва на социални предприемачи, които предлагат работещ бизнес модел за решаването на значим социален проблем в България. В тазгодишния конкурс за стипендията конкуренцията и качеството на проектите бяха изключително високи, затова журито предостави и втора награда.  

Неин носител е създателят на платформа за здравно и сексуално образование за тийнейджъри – Николета Попкостадинова. Тя бе удостоена с пълна стипендия за новосъздадената програма по социално предприемачество и ще има достъп до еднокредитен курс по избор от ЕМВА програмата, в чест на възпитаника и дарителя на АУБ Светослав Георгиев (EMBA '05). През 2015 г. Николета става финалист с проекта си в първото издание на ПРОМЯНАТА.

Социалното предприемачество има силата да помага на обществото при трудни предизвикателства, потвърдиха зам.-ректорът на Американския университет д-р Джей Дейниъл Минингер и главният продуцент „Новини и актуални предавания“ на NOVA Марта Евтимова, които връчиха наградите.

За NOVA EMBA Scholarship

За втора поредна година NOVA и Американският университет в България предоставят стипендията NOVA ЕМВА Scholarship, която покрива 100% от таксата за обучение в Executive MBA програмата на университета. Тя се определя след специален конкурс, в който бъдещи или настоящи предприемачи защитят проект, който решава значим социален проблем в България. За да отговори на всички изисквания, проектът трябва да съдържа елементи като социална или екологична мисия, иновация, устойчивост, ангажираност на заинтересованите страни, измерване на социалното въздействие, финансово и оперативно управление, осъществимост и партньорства за сътрудничество. Първата стипендия за Executive MBA програмата на университета беше спечелена от Боян Неделяков през 2023 г. за неговия проект за безплатен скрийнинг, който открива навреме тежки заболявания.

Редактор: Райна Аврамова