Актьорът разкрива защо е отказал роли в САЩ, за да изиграе бащата на Гунди

Актьорът Димитър Маринов, който наскоро отбеляза своя шейсетгодишен юбилей, е гост в студиото на „Събуди се“. Пред Марина Цекова той разказва за живота си отвъд светлините на прожекторите, за филма „Гунди – Легенда за любовта“ и за България, която заслужава своите герои.

Творецът разказва, че си е направил сериозна равносметка при 50 годишнината си и десет години по-късно е доволен, че е сбъднал мечтите и желанията си. Не се сърди на България, но изпитва горчивина от държавата тогава и днес. Според него страната ни има нужда от дух и воля, които да накарат хората да се съберат и разберат. България има нужда от обединение според него.

„Мисля, че всичко, което ми се е случило, е време да го предам на младите. Затова и се връщам толкова често в България“, признава Маринов.

Създателите на филма „Гунди – Легенда за любовта“ според артиста са си поставили една благородна цел и Димитър отказва роли в САЩ, за да участва в лентата за легендарния футболист.

„Трябва да се обградиш от верните хора, да вярваш в успеха и той ще се случи“, категоричен е актьора, вярващ в успеха на филма.

„Хората като Гунди, които обединяват нацията ги има и днес, но ги е страх. Прекрасен пример за това е Бербатов. Срещнах се с него в Лондон миналата година и това е млад спортист, при който спорта е след човека. Имаме нужда от такива хора, който не влизат в схеми, а да се отворят широко и да правят за другите. Същото е и при Иван и Андрей, който заради вярата си в проекта, цели 9 години, работят докато го реализират“, споделя Маринов.

За предизвикателството да се превъплъти в Аспарух – бащата на Гунди

„За един актьор е предизвикателство когато няма информация за персонажа му, въпреки че сценария на Емил Бонев е уникален. Но той ти дава действие, без психология на персонажа. Мисля, че детето Гунди е огледало на родителите си. Той е легендата Гунди, заради майка си и баща си. Най-съкровеното и съществено за него е семейството“, коментира актьорът, който получава голямо признание за превъплъщението си от сина на Георги Аспарухов.

За актьора е от значение да влезе в образа, да го усети и да го пресъздаде на екран. Маринов споделя, че е получил пълна свобода за интерпретации от режисьора Димитър Димитров. Мисията на режисьора е да подреди разказа и историята, така както той я усеща.

„За един актьор е важно да предаде духа, усещането, начина на мислене, манталитета на времето. При мен най-голямото предизвикателство, след характера на Аспарух, бе партньорството ми с колегите. Параскева Джукелова (изиграла майката на Гунди) е прекрасна и доказала се актриса“, разкрива предизвикателствата си на актьор във филма.

„Филмът „Зелената книга“ получи наградата на Американската академия „Оскар“, а не аз. След премиерата на „Гунди – Легенда за любовта“ Гунди ми даде „Оскар“. Не може да се сравнява вълнението, което изпитах на тази премиера. „Гунди – Легенда за любовта“ е „Оскар-а“ на Димитър Маринов в България“, споделя вълнението си Маринов.

NOVA е медиен партньор на събитието.

Редактор: Райна Аврамова