Безработицата за втори пореден месец е на такива равнища...

9,78% е безработицата през февруари в България. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, след като откри международна информационна трудова борса "Европейски ден на труда – София".

Безработицата за втори пореден месец е на такива равнища. Най-много безработни има в Североизточна и в Северозападна България, и в отделни общини на Югозападна България, обясни още социалният министър. Той припомни, че правителството прави специален план за съживяването на Северозападна България – Враца, Монтана и Видин. "Всички министри са впрегнати в правенето на такива инфраструктурни проекти и бъдещи инвестиции в тези райони", каза министърът. Той смята, че това е правилният път. Младенов заяви, че от днес започват преговори със синдикатите и работодателите по отношение на компенсирането на доходите във връзка с покачването на цените на горивата и хранителните продукти. "Това е много важно. Нека да видим какви са възможностите, много важни са разчетите на Министерството на финансите, които ще бъдат направени, защото всички тези индексации трябва да бъдат правени много внимателно, за да не се наруши цялостната финансова дисциплина на държавата", посочи Младенов. Той каза, че на 1 април започват преговорите със социалните партньори и обясни още, че най-оптимистичният вариант за евентуална индексация на доходите е от 1 юли. "Един социален министър винаги трябва да е оптимист", това каза Младенов по повод изявленията на Дянков за това, че социалният министър е оптимист, че има пари в бюджета за евентуално увеличение на минималната работна заплата.

И директорът на Агенцията по заетостта Румяна Стелиянова посочи, че за втори пореден месец безработицата у нас е 9,78%. Тя обясни, че като абсолютен брой всъщност безработните спрямо януари са 79 души по-малко. Най-много освободени има в секторите търговия и услуги, това обаче, е нормално тъй като в тези два сектора има голяма динамика, допълни Стелиянова. От друга страна, най-много места има обявени в секторите транспорт, туризъм и селско стопанство. "Въпреки че е началото на годината, част от работодателите заявяват работни места за сезонни работници, които могат да бъдат заети за следващите месеци.

В зала "Рубин" на хотел "Дедеман Принцес София" (бул. "Княгиня Мария Луиза" №131) Агенцията по заетостта, като член на мрежата "Европейски услуги за заетост" (EURES), организира информационно - трудова борса "Европейски ден на труда". Домакин на проявата е Росица Стелиянова – изпълнителен директор на Агенцията по заетостта. "Европейски ден на труда" се провежда всяка година по инициатива на Европейската комисия и се организира от Агенцията по заетостта като член на мрежата "Европейски услуги за заетост" (EURES).

Участници в "Европейския ден на труда" в София са 14 държави заедно с България: Великобритания, Германия, Дания, Италия, Норвегия, Чехия, Словакия, Словения, Финландия, Швеция, Румъния, Гърция, Ирландия, като последните три за първи път участват в трудова борса у нас. Обявените свободни работни места на борсата са в различни сектори на икономиката. Кадри за туристическия бизнес се търсят в Чехия и Германия (готвачи, сервитьори, кухненски персонал, администратори). От лекари, медицински сестри и друг персонал от здравеопазването се нуждаят в Германия, Швейцария, Чехия, Дания и Норвегия. Работни места за инженери предлагат Норвегия и Германия (машинни, електро- и инженери в самолетостроенето). IT специалисти се търсят в Словакия и Дания. Работа за детегледачки и икономки предлага Швейцария. Работници в производството и търговията се търсят в Чехия, Словения (металообработване), Норвегия (месари). Сезонна заетост предлагат Словения, Финландия и Дания (селско стопанство с изискване за владеене на английски език). Компаниите, присъстващи вече на нашия пазар, търсят за различни региони на страната предимно IT специалисти, икономисти, мениджъри, счетоводители, работници за кол центрове и друг технически персонал. /БГНЕС