През Кристалната зала в Мадан са минали близо 3000 туристи...

"От 10 години работя тук и още не мога да се наситя уникалните форми и  блясък на кристалите".

С тези думи уредникът на Кристалната зала в Мадан посреща всеки посетител.

"Около 2 млн. години са необходими да се образува такъв минерал под земята. Малко са олово цинковите находища в света, които могат да се похвалят с такива уникални форми на свалерита и галенита", горд е Атанас Сираков.

Само през миналата година през залата са преминали близо 3000 туристи.

В момента тя се стопанисва от общината. Създадена е обаче от минния гигант "Горубсо" в началото на 80 г. на миналия век. Предприятието тогава дарило над 580 кристални образувания.

От минните галерии край Мадан и до днес се откриват уникални минерални образувания.

И въпреки, че земните недра на община Мадан изобилстват от кристали и руда, повечето хора живеят на ръба на оцеляването. Общината е в челните позиции по ръст на безработица в страната.

И до днес основното препитание на хората там са мините. В "Горбубсо" работят около 700 души. През миналата година почти през месец миньорите излизаха на ефективни протести заради забавяне на заплатите им. Въпреки това в предприятието всекидневно се подават молби за работа.

Десетилетната мечта на местните за развитието на минния туризъм и до днес си остава химера. Проекти за превръщането на стари мини, богати на кристали, в туристически атракции, подобни на тези във Франция, и до днес залежават  в различни министерства и канцеларии.

Уникални кристали сътворявани от природата  в продължение на милиони години биват или унищожавани  при добива на руда или продавани най-вече извън пределите на страната ни.