За по-малко от два месеца там са починали 17 души...

Ужасяваща статистика на смъртните случаи сковава жителите на Нови хан. Селото замръква и осъмва с въпроса дали тегне някакво проклятие, след като за по-малко от два месеца са починали 17 души – близо шест пъти повече от обичайния брой смъртни случаи. За сравнение за цялата 2010 година те са 32.

Сред тях има и много млади хора в активна възраст. Жителите на Нови хан подозират в това някакъв знак и дори намеса на нечисти сили.

Две са основните версии - едната е свързана с омразата на част от хората към отец Иван, а другата - с повишена радиоактивност в района.

Жителите на Нови хан смятат, че близостта на националното хранилище за радиоактивни отпадъци оказва влияние на здравето на хората. Доказва го и смъртта на млади хора в активна възраст, вследствие на ракови заболявания.

Хранилището все още функционира, дори в експлоатация са пуснати нови обекти, които според хората, са незаконни. Те обвиняват институциите, които въпреки референдум на жителите на Нови хан, не са спрели работата на цеха. Хората се съмняват и че там се извършва контрол.

На живо в "На кафе" доц. Димитър Тонев, директор на Института за ядрени изследвания към БАН, замери нивото на радиация в Нови хан. Уредът отчете 0.07 микросиверта. Тонев поясни, че минимумът за България е 0.06 микросиверта, т.е. нивото дори е на минимума. Той гарантира, че в хранилището непрекъснато се упражнява контрол от Агенцията за ядрено регулиране.

"Да се говори, че се строи нещо незаконно е несериозно. Хранилището не е от вчера и за мен не е причината за смъртността", коментира Тонев.

Жителите на Нови хан от своя страна отговориха, че се извършва само замерване на въздуха, но не и на почвата и водата. Доц. Тонев призова да се говори с ясни факти и числа, а не наизуст.

Във връзка с другата основна версия, жители обвиниха отново отец Иван с думите, че не те са предизвикали лошото заради омразата си към него, а именно той като е разрушил гробове и е построил върху тях сиропиталище. Хората го обвиняват и че притежава много имоти и ги крие. Твърдят, че имат данни и са ги представили "където трябва". От кметството обаче твърдят, че не са постъпили подобни жалби.

Вижте още за случая в Нови хан на Nova Play.