Не одобрявам никакви меморандуми за замразяване на каквито и да било цени. Това е популистка мярка, която временно се харесва на потребителите, каза в "Здравей, България" бившият финансов министър...

Не одобрявам никакви меморандуми за замразяване на каквито и да било цени. Това е популистка мярка, която временно се харесва на потребителите, заяви в "Здравей, България" бившият финансов министър и настоящ член на парламентарната комисия по финанси и бюджет Пламен Орешарски.


Така той коментира подписания меморандум между правителството и "Лукойл" за замразяване цените на горивата на дребно.


По думите му, ако в рамките на този месец цената на суровия петрол продължи да расте, тогава след този месец има риск от шоково покачване и на крайните цени. Производители и търговци на горива ще сложат и надбавки, за да избият загубите. Според Орешарски Хубавото е все пак, че цените на суровия петрол в момента не растат.


И екс финансовият министър, и Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по финанси и бюджет, признаха в "Здравей, България", че нито са чели, нито са виждали въпросния меморандум.


Има известна еволюция в мнението на ГЕРБ, което доскоро беше, че всичко трябва да е публично, коментира Орешарски.


Не съм сигурна, че всички документи, които се подписват на правителствено ниво, трябва да бъдат тотално разпространявани пред всички управляващи, защити управляващите Менда Стоянова и подчерта, че тя все пак знае е запозната със съдържанието на меморандума.


По думите й правителството няма много ходове в тази ситуация. Цените на горивата зависят изключително от ситуацията на международните пазари. Държавата не може да се намесва в ценообразуването. Смятам, че меморандумът е полезен, дори и като временна мярка, допълни Стоянова.