Ставката за пакетните цени бе 7%, а от днес увеличението е с 2%. Хотелиери недоволстват...

От днес влиза в сила новата единна ставка на ДДСв туризма. Добавката за всички вече е 9% върху цената. Най-недоволни от това са  хотелиерите, които работят с организирани туристи.


Те твърдят, че това ще доведе до 2% загуби, защото са сключили договорите с туроператори на старата ставка - от 7%. Най-доволни пък трябва да са индивидуалните туристи, за които налогът пада от 20 на 9%.


До 31 март ставката за пакетните цени бе 7%. От днес увеличението е с 2%, но собствениците на хотели в Слънчев бряг няма как да компенсират бъдещите загуби, тъй като договорите им с големите туроператори са сключени преди около година.


Според други държавата е трябвало да въведе новата ставка постепенно. За летните курорти - през октомври, а за зимните - сега. Те вече изчисляват загубите.


Заради редовните проверки на данъчни и полиция била малка вероятността хотелиери да не регистрират туристите си при настаняване и така да пестят от по-високата ставка.


В голяма част от хотелите в Слънчев бряг кипи усилена подготовка за новия сезон, защото собствениците им очакват бум на туристи на свободна консумация. Първите гости комплекса очаква още в средата на април.