В Габрово Домът на хумора и сатирата пази уникални и закачливи габровски сувенири...

Днес е 1 април – Денят на шегата. В древността дедите ни забелязали, че този цветоносен месец е непостоянен и времето е все още колебливо.


В желанието си за веселие, нашите предшественици нарекли първият му ден – ден на лъжата, закачката и хумора.


Днес мнозина недосетливци ще пламнат от срам за това, че някой хитрец ги е изпратил, както се казва, за "зелен хайвер". 


Преди 39 години, навръх лъжовния 1 април, в Габрово отваря врати Домът на хумора и сатирата под девиза "Светът е оцелял, защото се е смял!". Там може да видите уникални и закачливи габровски сувенири.


Най-интересните са чашите – половинки за чай или кафе, икономичните захарници, специалните чаши за неканени гости и прочутите габровски часовници.


Известни с любовта си към шегата, габровци разказват какви ли не анекдоти и весели истории за себе си. Тяхното неизчерпаемо чувство за хумор и умението им „от нищо да правят нещо" са търговската марка на Габрово пред света.


В Габрово всеки човек обича да се шегува, да се посмее или разиграе някого, но един ден в годината с това се занимават абсолютно всички - от детето до възрастния и от студента до сериозния делови човек.


През 1976 година в слънчевата система се появява още една планета. Нейният откривател я нарича на името на хумористичния град. Така, благодарение на  планетата "Габрово", градът придобива особено голяма популярност в целия свят.


Габровци вярват, че смехът е най-доброто лекарство и са готови да го предложат на всеки, озовал се случайно или не в пестеливата весела столица на България. И както българският писател-хуморист Чудомир обичал да казва: "Най-празният от нашите дни е този, в който не сме се засмели нито веднъж."