Според експремиера случващото се в последната седмица може да се опише като \"пълен хаос и бардак\"...

\"Това, което се случи в последната седмица повдига един въпрос. Има ли пилот в самолета, знае ли дясната ръка какво прави лявата?\". Това попита лидерът на БСП Сергей Станишев по повод скандала за АЕЦ \"Белене\".


Според него случващото се в последната седмица може да се опише като \"пълен хаос и бардак\".


\"Шефът на НЕК подписва едно споразумение, министърът на икономиката заявява, че ще го уволни, премиерът казва, че това е последно предупреждение за министъра, това е необяснимо\", категоричен е Станишев.


Той посочи, че трябва да има единна и последователна правителствена позиция. Такава от БСП има, заяви той. Станишев поиска ясен отговор на три въпроса.


Първият е за сигурността на проекта, тъй като българските граждани трябва да са убедени, че той отговаря на най-високите стандарти, в това число и сеизмични. Според Станишев проектът е разчетен за изключително високи нива при много тежки земетресения.


Вторият въпрос, на който поиска да се отговори, е този за това каква е цената в крайна сметка на АЕЦ \"Белене\".
\"20 месеца не могат да договорят условията, след като нещата бяха достатъчно ясни и подготвени\", категоричен е бившият премиер.


Третият въпрос, който той постави, е този за това как ще бъде гарантиран държавният контрол от 51% от собствеността на проекта и върху вземане на решенията за управлението му при новата структура на партньорите, които влизат в проекта.


Сергей Станишев припомни, че по време на тяхното управление се е търсело финансиране и партньор за проекта и е имало международен конкурс с 10 участници, който бе спечелен от RWE. Компанията напусна проекта октомври 2009 година, според Станишев, \"в резултат на постоянно противоречивите сигнали от страна на правителството на ГЕРБ\". /БГНЕС