Хората там имат желание обичаят Кумичане да бъде обявен от ЮНЕСКО за \"Живо съкровище\". Така традицията ще се съхрани за идните поколения.

Уникален пролетен обичай са съхранили жителите на русенското село Табачка. Хората там имат желание обичаят Кумичане да бъде обявен от ЮНЕСКО за \"Живо съкровище\". Така традицията ще се съхрани за идните поколения.

Обичаят Кумичане се прави във времето от Цветница до Великден. В него участват само момичета. Те вземат върба от църквата и отиват на реката. Там пускат венчета, направени от върбичка, за да изберат момиче, което го наричат кумица.

Весел смях оглася поляните докато момичетата вплитат цветя и клонки.

Реката поема всички венчета, но едно от венчетата е първо. Момичето, чието венче е първото – става кумица.

В къщата на кумата гощават всички с мамалига. През седмицата от Лазаровден до Великден кумицата е в очакване кой какво ще й подари.

След Цветница, точно на Великден се отива в кумата. Там вече участват и момченцата. На кумата се поднася козунак, кравай и червени яйца.

От селото се заричат, ще кандидатстват за проета на ЮНЕСКО \"Живи човешки съкровища\" и че ако спечелят, ще обновят автентичните  фолклорни носии  в Табачка.