Столичният общински съвет ще гласува днес окончателния таван на цените на такситата. Постигнатата договорка е той да бъде 1.30 лева на килomетър дневна тарифа...

Столичният общински съвет ще гласува днес окончателния таван на цените на такситата. Постигнатата договорка е той да бъде 1.30 лева на килomетър дневна тарифа.


Преди седмица таксиметровите компании и столична община се разбраха за приемливите цени - 1.30 за километър през деня и 1.60 за километър ако се возим през нощта.


От Общината смятат,  че това е начин да се преборят с така наречените копърки - такситата, които возят за по 5 лева на километър. Наш екип се срещна още преди седмица с такива шофьори. Оказа се, че те са съгласни, че пазарът на техните услуги трябва да се регулира, но предложиха да се приеме една цена, на която да возят всички. Това предложение обаче не беше обсъдено, а се прие да има таван - максимална цена за километър.


Досега пазарът на таксиметрови услуги у нас беше свободен и всеки определяше сам на каква цена ще вози клиентите си.


Таванът на цените ще влезе в сила веднага след като бъде приет от общинския съвет. А ако някой от водачите на жълт автомобил не промени тарифата си - глобата за първо нарушение за тези, които возят над допустимата пределна цена, ще е 3000 лв.


За момента таксиметровите фирми не планират увеличение на цените за превоз, като 85% от тях возят за между 0,69 до 0,80 лева за километър.