Иван Стоилкович е от Копривница в Северна Хърватия. Съгражданите му вярвали, че има свръхестествени способности. След като си свали ризата, малкият хърватин лепи по торса си всякаква посуда. Към това прибавя GSM-и и дистанционни. Можел да накачи до 25 кила метал.

Дете-магнит лепи тигани по тялото си, лекува с ръце – това е поредният видео-хит в интернет. Кадрите показват  6-годишния Иван Стоилкович от Хърватска. Дни след качването му в мрежата се появиха скептици и заклеймиха случая като трик. Хърватски психолог обяви, че всяко човешко тяло може да се ползва като магнит. Други отрекоха това.

Иван Стоилкович е от Копривница в Северна Хърватия. Съгражданите му вярвали, че има свръхестествени способности. След като си свали ризата, малкият хърватин лепи по торса си всякаква посуда. Към това прибавя GSM-и и дистанционни. Можел да накачи до 25 кила метал. Група скептици, начело с учения Игор Миклушич, твърдят, че тук няма нищо неестествено, а само физическа закономерност. Всеки можел да лепи метал върху гладка част на тялото си. Какво мислят българските учени по въпроса?

Георги Тюлиев е физик от Българската Академия на Науките. Работи в Института по Катализ. Според него, за да бъдеш магнит трябват две условия – първо, металните предмети, които лепиш, също да са магнит:

Друг подобен пример е с магнитно топче, което пускаме през метална тръба – виждаме, че падането му през нея изисква време. Второто условие да бъдем магнити е полето на тялото ни, да е свръх силно, извънредно за възможностите ни по принцип. Тюлиев е скептичен за конкретния случай .

Съмнението винаги се отстранява с изследвания – в случая според учения, най-уместно е магнитното поле на тялото на момчето да се провери с уред.