В Щатите началното образование е на ниско ниво, но дипломата от колеж и особено тази от университет се ценят много високо. Всеки, завършил колеж, може да разчита на стартова заплата от минимум 3000 долара...

В Америка началното образование е на ниско ниво, но дипломата от колеж и особено тази от университет се ценят много високо. Всеки, завършил колеж, може да разчита на стартова заплата от минимум 3000 долара. Изключително редки са случаите, в които човек с добра диплома не си намира работа.

 

Това разказа бившият кулинар на \"На кафе\" Иван Василев, който емигрира заедно със семейството си в Щатите преди година. Съпругата му Краси сподели, че й харесва това, че всеки ден получава информация какво учи синът им в училище.

 

Завършилите колеж започват със стартови заплати, които за година им донасят около 35 000 долара, което за 22-годишен човек е достатъчно да си купи кола и да си изплаща жилище. На 30 години вече са напълно самостоятелни и се виждат с родители си само с предварителна уговорка, веднъж седмично на вечеря.

 

Тези, които след 18-годишна възраст остават да живеят с родителите си, им плащат наем. Това се прави с възпитателна цел, за да ги научат, че няма безплатни неща. Родителите спестяват тези пари, за да ги върнат обратно на децата си в по-късен етап от живота им.

 

В градчето, в което семейството на Иван живее – Хамилтън, климатът наподобява този у нас. Когато обаче вали сняг, никой не очаква да отидеш на работа.

 

В САЩ е задължително семейство с дете над 2 години да му подсигури отделна стая, което принуждава бившият кулинар да наеме по-голямо и по-скъпо жилище от това, което е планирал. Стандартът в Щатите обаче позволява на едно четиричленно семейство от средна класа с доходите си да покрива наем или ипотека, да отделя за храна, за която са достатъчни около 400 долара на месец, както и да спестява.

 

Рецептата на Иван днес бе типична американски закуска, която включва много месо и мазнини. Вижте какво сготви кулинарът във видеото.