Десетки семейства на производители са обречени на глад заради ниската изкупна цена на продукцията и замиращия отрасъл...

Тази година тютюнът ще убие почти 6 милиона души, сред които 600 000 пасивни пушачи. Как се борят за оцеляване хората, които отглеждат тютюн обаче провери екип на \"Календар\".

 

Десетки семейства на производители са обречени на глад заради ниската изкупна цена на продукцията и замиращия отрасъл.

 

Въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов, че ще получат парите си за миналогодишната реколта до края на лятото, много от хората, чието препитание е тютюнът, изнемогват финансово.

 

Само до този момент разходите на едно семейство, което отглежда тютюн, за обработка на земята са 1500 лв., а парите им от миналогодишната реколта още не са преведени.

 

Въпреки че премиерът успокои, че ще продължават да се наливат пари в земеделието, хората от Лъжница не вярват нещата да се подобрят.

 

Единственият начин за препитание в този регион е земеделието. Заради замиращия отрасъл на тютюнопроизводството семействата на Ювесин и Тефик смятат да се съобразят с призива на премиера и да насадят картофи.

 

Голяма част от тютюнопроизводителите в Гоцеделчевско намират и друг начин на препитание - само от началото на годината десетки семейства емигрират в Поругалия и Испания.