До края на годината промени в Закона за местните данъци и такси ще забранят такса смет да се начислява върху данъчните оценки на жилищата ни. Това обяви в \"Здравей България\" омбудсманът Константин Пенчев...

До края на годината промени в Закона за местните данъци и такси ще забранят такса смет да се начислява върху данъчните оценки на жилищата ни. Това обяви в \"Здравей България\" омбудсманът Константин Пенчев.

 

И сега законът гласи, че за услугата да вдига боклука ни, да подсигурява места за депонирането му и да чисти улиците, общината трябва да ни таксува според количеството на отпадъците.

 

Масово обаче местните власти се възползват от една алинея, която разрешава, ако не се знае колко изхвърляме, да ни начислява такса смет по косвен път. Най-често като промили от данъчната оценка на имотите.

 

Сега, когато омбудсманът е получил уверенията на бюджетната комисия в парламента, че възможността на общините да тълкуват бита ни ще отпадне, очакваме край на логиката, по която жител на идеалния център на София плаща в пъти повече от жител на краен квартал, дори и ако изхвърля по-малко боклук.

 

Какви такси смет ще плащаме занапред зависи от решенията на местните власти. От националното сдружение на общините предлагат сумата да е според броя на обитателите на имота.

 

За София се разглежда и вариант таксуването да става по квартали. Това обаче може да изненада неприятно хората от крайните райони.