Роботът Чарли дори загуби главата си и се наложи да посети импровизираното спешно отделение

В съседна Турция завърши Световното първенство по футбол за роботи. В металния шампионат взеха участие десетки произведения на човешкия гений. Най-много награди отнесоха американците, които тази година показаха на света своя нов хуманоид Чарли 2.

Чарли 2 е подобрена версия на предшественика си 1. Разработката е на студенти от Университета в щата Вирджиния.

Именно симпатичният хуманоид Чарли се оказа звездата на футболното първенство. В дисциплината биене на дузпи той постигна успех с 1-0 на финала срещу съперника си Робо Еректус от Сингапур. В драматичен мач срещу робота Хефес, Чарли влезе и в рекордите с най-големия резултат, постиган от машина-футболист до момента – 4-1. По време на мачовете американският хуманоид дори загуби главата си и се наложи да посети импровизираното спешно отделение.

В края на първенството в Истанбул отборът от Вирджиния обра 4 престижни награди – за най-добър хуманоид, първи места при големите и при малките роботи и трета награда в областта на техническите постижения. Амбицирани от постиженията си, американците заявиха, че през 2050 година техният отбор от хуманоиди ще е готов да се изправи срещу първенеца в човешкото Световно първенство по футбол.