Решението е взето заради опасенията от нарастването на бюджетния дефицит...

Рейтинговата агенция \"Стандард енд Пуърс\" (Standard & Poor`s) снизи кредитния рейтинг на САЩ от AAA до AA+, а решението е взето заради опасенията от нарастването на бюджетния дефицит.

Сега държавните ценни книжа на САЩ отстъпват пред облигациите на страни като Великобритания, Германия, Франция или Канада. Аналитиците от агенцията предупредиха, че прогнозите за бъдещия рейтинг на САЩ не са благоприятни и следващата година-година и половина е възможно ново понижаване на рейтинга.


В същото време Финансовото министерство контрира, че решението за понижаването на рейтинга е взето след допусната от агенцията грешка в сметките с 2 трилиона долара.


\"Фактът, че решението е взето с допусната грешка за 2 трилиона долара говори сам за себе си\", реагира министерството. Смята се, че служителите на агенцията са объркали сметките при съпоставянето на външния дълг с брутния вътрешен продукт на страната.


Чиновниците посочили на агенцията допусната грешка, но засега няма реакция от \"Стандарт енд Пуърс\". ИТАР-ТАСС съобщи, че двете други рейтингови агенции \"Мудис\" и \"Фитч\" запазват високия рейтинг на САЩ след приетия закон за повишаване на държавния дълг и мерките по съкращаване на бюджетния дефицит. /Ройтерс