Федералният резерв на САЩ обяви, че ще запази основната лихва на рекордно ниско ниво...

След драматичния срив на световните финансови пазари в края на миналата седмица, днес индексите на европейските борси започнаха бавно да се възстановяват и да увеличават стойностите си. Индексът на борсата в Лондон скочи с 1.4%, последван от този във Франкфурт, който повиши стойността си с 2%.

 

Борсите започнаха да се стабилизират, след като Федералният резерв на САЩ обяви, че ще запази основната лихва на рекордно ниско ниво - между 0 и 0.25% още поне две години.

 

Определянето на конкретна рамка за лихвата би трябвало да успокои инвеститорите, защото им дава по-ясна представа колко време още могат да разчитат на евтини кредити, коментират анализатори.

 

Американската централна банка разглежда и допълнителни мерки за стимулиране на икономиката. Растежът й обаче е по-бавен от предвиденото заради високите цени на енергоносителите, безработицата, повишените разходи на домакинствата и кризата в Япония.

 

Акциите на американските компании обаче днес отбелязаха най-добрия си ден на борсата от 2 години насам, като повишиха стойността си с 4%. Азиатските пазари също затвориха на плюс с между 1-2% нагоре.

 

Цените на петрола потвърдиха тенденцията. В Лондон суровият петрол тип Брент увеличи цената си с 3.96 долара до 106 долара и половина за барел.