Бившият вътрешен министър гостува е \"Здравей, България\"...

Има районни полицейски управления, които обслужват големи територии и се е случвало такава територия за големи периоди от време заради липса на гориво да се обслужва от един автомобил. Това каза в \"Здравей, България\" Румен Петков, депутат от \"Коалиция за България\" и бивш министър на вътрешните работи по повод даренията на МВР.


\"Ние имаме най-тежката външна граница. Имаме излаз на Черноморието с още пет държави. Едно е натоварването на полицията в София, Варна, Пловдив, друго е в по-малките райони\", добави Петков. Той подчерта, че не само МВР получава дарения.


\"Проблемът е, ако бъдат наказвани служители, които са предоставили информация на обществото, а са искали да бъдат коректни към системата. Въпросът с даренията е много специфичен. Когато се търсят прибързани решения без държавата да е обезпечила работата на съответната институция, дали същото ще бъде и тогава, например, ако Министерството на културата получава дарения - мисля, че не. Много важно е от кого са даренията. Министърът не може да контролира физически този процес. Нито един от министрите, друг е въпросът, че никой от тях не се е постарал да регистрира публичен регистър и да се контролира процесът\", заяви Петков.


\"Лукойл\" сигурно е дарявал на МВР и сигурно са дарявали техника и гориво. По мое време бяха дарявани компютри от \"Лукойл\" на службата за борба с организираната престъпност\", добави още Петков.


Той пожела много деца и щастлив брачен живот на външния министър и съпругата му Гергана, но изрази несъгласието си с това, че сватбата е била в държавната резиденция.


Той заяви, че не е редно държавниците да се ползват с такива приоритети. \"Това, което се дава по телевизията създава впечатление за груба експлоатация със служебно положение\", категоричен бе Петков.

 

Той посочи, че голямата част от неговите колеги не биха могли да извадят 100 000 лева. \"Аз говоря за себе си и за колегите, с които съм работил\", уточни Румен Петков.