До дни те ще получат писма за доброволно връщане на сумите...

1200 семейства от Пловдив са излъгали държавата, че са социално слаби, за да получават помощи. Това установи проверка на местната Дирекция за социално подпомагане.


Домакинствата, които са злоупотребили, до дни ще получат писма за доброволно връщане на сумите. Ако не върнат парите, държавата ще заведе дела срещу тях. 


70 % от домакинствата, които неправомерно са получавали социални помощи, са от ромския квартал \"Столипиново\". За да взима пари за отопление през зимата, Назмие Адем, която живее в луксозен апартамент, умишлено е декларирала, че обитава жилището сама и че не е омъжена.


Цяла зима държавата е плащала тока й, който е 400 лева. Сега трябва да върне парите с лихвите.
Има семейства, които дължат по 1400 лева и са лъгали държавата в продължение на 5 години.


Най-вече крайно нуждаещите се пропускали да декларират, че са собственици на фирми, имат по няколко жилища или пък наскоро са продали недвижимо имущество, от което са прибрали хиляди левове.


Най-парадоксалното е, че Законът за социалното подпомагане позволява на тези, които веднъж са излъгали държавата, отново да получават помощи.


Така само в Пловдив държавата е раздала над 400 хиляди лева на хора,  чиито стандарт на живот е далеч над социалния минимум.