Носач на змия или маймуна, уличен магьосник, мим, художник по поръчка, шофьор на атракционно влакче...

Носач на змия или маймуна, уличен магьосник, мим, художник по поръчка, шофьор на атракционно влакче. Това са само част от нетрадиционните професии, които се появяват през лятото по курортите. Кой стои зад тях и може ли да се забогатее с един сезон работа в непривично амплоа?

Викач със змия. Така се нарича професията на Стефан, според практиката в туристическия бранш. Стефан е дванадесетокласник в столична гимназия. Дошъл да си търси работа на морето и случайно попаднал на нетипичната оферта. Въпреки, че сегашната му професия не носи големи приходи, той споделя, че е особено удовлетворен.

\"Аз обичам животните като цяло. Също съм имал змия, но не можех да си позволя да имам толкова голяма змия вкъщи\", разказва още той.

Сред най-атрактивните професии по морето е и шофьорът на туристическо влакче.

Петър споделя, че учителската заплата често не достига. Той обаче станал и шофьор на влакче не само заради парите.

\"Професията е много атрактивна, работим с млади хора, срещаме се с различни лица\", разказва Петър.

Въпреки, че улицата и туристите не предлагат сигурна печалба, всеки ден близо на крайбрежната алея в Слънчев бряг застава и илюзионистът Гаги. Както и повечето хора, които упражняват атрактивни сезонни професии, Гаги разказва, че няма как да излезем на улицата – без да сме поне малко авантюристи и да обичаме непривичните си занимания.