До края на следването никой няма да потърси парите от студента...


80 милиона лева ще бъдат отпуснати на студенти, които искат да финансират следването си. Три банки са заявили желание да участват в кредитирането.


Райфайзенбанк, ДСК и Алианц са трите банки, които са готови да ни помогнат в следването по два начина - един път да платят семестриалните ни такси, и втори път, ако имаме дете - да получим пари, с които да се издържаме.


Такава е договорката между банките и държавата, която е отделила 80 милиона лева, за да гарантира студентските вземания. Твърдата лихва за тези заеми е 7%.


Условията, на които трябва да отговаря всеки кандидат за кредит, са да следва редовна форма на обучение, да е под 35 години, гражданин на България, Европейския Съюз или Швейцария.


Ако отговаряме на тези условия, банката всеки месец ще превежда по сметката на университета парите, които ние дължим. Кредитът за издръжка ще го получаваме всеки месец по личните си банкови сметки.


Кредитът за издръжка може да бъде равен на една минимална заплата, умножена по броя на месеците, в които следва студентът.


За да кандидатстваме за финансиране, трябва да попълним стандартните документи за получаване на кредит. До 3 дни ще получим отговор одобрени ли сме или не.


До края на следването никой няма да потърси пари от нас. Връщането на заема започва една година, след като се дипломираме. Максималният срок за връщане на кредита, който може да бъде договорен, е 10 години. Банкери обясняват, че ако вземем кредит до 10 хиляди лева, месечните ни вноски след това няма да бъдат по-големи от 50-60 лева. А има опция дългът към банката да бъде опростен - това ще стане, ако по време на следването студентът стане родител.