Янев заяви също така, че в ГЕРБ има тежки организационно - идейни проблеми...

Имаме един основен опонент това е тандемът Плевнелиев - Попова и присъдружните на този тандем кандидати Калфин и Кунева, заяви лидерът на партия \"Ред, законност и справедливост\" Яне Янев, предаде репортер на БГНЕС.


Той посочи, че тези трима бивши министри са кандидатите на статуквото и проруското лоби в България. \"Те са кандидати на политическата върхушка, която 20 години иска България да се управлява от старите комунистически фамилии на Политбюро и техните синове и дъщери. Искат държавата да функционира по този порочен модел, който беше заченат от Кръглата маса с архитектурен политически почерк на Андрей Луканов\", подчерта лидерът на РЗС.


Според него най-важните послания, които ще отправи РЗС на предстоящите президентски избори, са свързани с това, че на България повече отвсякога е необходим нов конституционен ред. Янев е убеден, че тази Конституция и това държавно управление са срещу българските граждани, срещу интересите на нацията. \"Затова считаме, че новият президент на България трябва да бъде инициатор и модератор на нова Конституция, която да превърне България в истинска правова държава. Това, което ние от РЗС ще го оповестим много скоро, е конкретен план за възстановяването на България от тежките разрушения, които бяха направени през последните години от политическата мафия на прехода\", заяви Янев.


Меглена Кунева, Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин са част от старата комунистическа номенклатура, по тази причина за президента Георги Първанов няма никакво значение кой от тримата, ще го наследи, каза Янев. Той смята, че е недопустима подкрепата на действащия президент за някой от кандидатите. \"А това, че е недопустимо е показателно, че в нашата държава, макар и член на ЕС всичко е възможно, включително и деполитизираната система на МВР да прави избори и да се ръководи от най-големия партиец в държавата, а също така и деполитизираният президент да използва позицията на държавен глава да си прави реклама как щял да се връща в бившата му партия БСП и същевременно да се превръща в пиар на Калфин\", категоричен е Янев, добавяйки, че \"това са абсурди, които нямат аналог никъде в Европа\".


Янев заяви също така, че в ГЕРБ има тежки организационно - идейни проблеми и масово цели структури се преливат в РЗС. \"Показателен факт в подкрепа на тази теза е, че утре РЗС ще издигне знаково лице на ГЕРБ за кандидат-вицепрезидент\", добави той. /БГНЕС