Арман харесал идеята за създаване на рифове преди години в специализирано морско списание...

Уникални изкуствени рифове създават живот в морето край Каварна. Инициативата е на еколога Арман Саркисян, а крайната цел - да провери дали морските обитатели ще припознаят конструкциите като свой естествен дом.

Рифът на Арман е на 12 метра дълбочина. За да видим как изглежда след година и 4 месеца под водата, тръгваме с лодка и водолазно оборудване, за да стигнем до него. Арман харесал идеята за създаване на рифове преди години в специализирано морско списание. Сега актуализира теорията и за първи път я превръща в реалност.

И наистина мидите харесват конструкцията на Арман. Хиляди представители на все по-рядката черна мида са се настанили върху изкуствения риф.

Плановете на Арман са следващите рифове да бъдат поставени на по-голяма дълбочина и ако се окажат устойчиви, може да се превърнат в конструкция за отглеждане на миди за стопанска дейност.

Рифът на Арман се намира до миденото поле на Мартин Стоянов. Част от мидите сами избират за свой дом така наречените чорапи. А понякога и изкуствено се прикрепят и ларви.

И доказателството е щастието на рибарите, които бяха с нас. Върнахме се на брега с богат улов.

Подробности, както  и как изглежда изкуствения риф на сушата – вижте във видеото.