Трябва ли да се притесняваме за депозитите и кредитите си?

Рейтинговата агенция \"Мудис\" понижи с две степени рейтинга на няколко гръцки банки заради проблемите с икономиката на южната ни съседка. Повечето от тях обаче, имат клонове и на българския пазар. Трябва ли да се притесняваме за депозитите и кредитите си?


Според професор Гарабет Минасян от Института за икономически изследвания при БАН, решението за понижаване на рейтинга на гръцките банки е опит за престараване. Тъй като, според него, преди три години същите рейтингови организации се изложиха при определянето на рейтинга на американските банки, които предизвикаха световната криза с ипотечните кредите.


Професорът прави и друга аналогия, този път с България: \"Сега на Гърция, която далеч не е в това състояние, в което ние бяхме през 96-96 г., й приписват много по-нисък кредитен рейтинг от този, който ние имахме.\"


Гарабет Минасян успокоява, че всички банки с гръцки капитали у нас се подчиняват на регулациите на Българската народна банка и причина за безпокойство няма.


Икономистът разби и друг мит, свързан с изтичането на чужди капитали от страната ни. Проследяването на числата през последните 10-тина години показва следното - парите, които се изнасят от България, не се изнасят от чужденци, а от местни лица - български граждани и фирми.


\"Що се касае до чужденците, включително и за гърците, вероятно за тях е по-добре  да вършат бизнес тук, отколкото да ги върнат тия пари в Гърция, защото при настоящото състояние в Гърция всякакъв вид бизнес е изключително рисков\", допълни още професор Гарабет Минасян.