Спорният текст ще бъде наложен, защото Европейският съюз настоява за това.

Законът за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, ще бъде приет въпреки споровете, с които беше отхвърлен през лятото от парламента. Това потвърди премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в прага.

 

Против конфискацията без влязла в сила присъда бяха от опозицията и независими депутати. Законопроекта бойкотираха и депутати от ГЕРБ, които не бяха в залата при гласуването.

 

Три месеца, след като парламентът отхвърли промените в Закона за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност, премиерът Бойко Борисов потвърди, че спорните поправки ще бъдат гласувани.

 

Поправките предвиждат отнемане без влязла в сила присъда, когато някой не може да докаже доходите си. За допустим праг на разминаване между доходите и имущество ще се смятат 400 минимални работни заплати.

 

Автор на промените е правосъдното министерство, което през лятото все още беше ръководено от Маргарита Попова. По време на дебатите опозицията нарече проектозакона некомпетентен и тоталитарен.

 

Въвеждането на подобна разширена конфискация, освен всичко останало, е рискова и от гледна точка за обявяване на закона за противоконституционен.

 

С днешна дата премиерът Борисов обясни, че след като бъдат конфискувани такива имоти, трябва да се измисли система кой да ги стопанисва.