Пакетът от мерки е ключов от споразумението, постигнато от лидерите на Еврозонат...

Гърция ще проведе референдум за новия пакет от помощи, предоставен от Европейския съюз. Миналата седмица лидерите от общността обещаха допълнителен заем от 100 милиарда евро на Атина и опростяване на 50 процента от дълговете. Премиерът Георгиус Папандреу обяви, че ще поиска и вот на доверие за предприетите мерки за излизане от кризата.

 

Пакетът от мерки, който ще бъде подложен на референдум, е ключов от споразумението, постигнато от лидерите на Еврозоната. То цели излизане от дълговата криза и избягване на евентуален фалит.

 

На среща на социалистическата партия премиерът Папандреу заяви, че народът трябва да има последната дума по въпроса за мерките. Министър-председателят не е определил датата за референдума, но даде да се разбере, че той ще се проведе след като бъдат договорени последните подробности между Гърция и кредиторките й.

 

Въпреки помощите, които Европейският съюз отпуска, Гърция е обхваната от протести срещу изискванията на Общността. Социологически проучвания сочат, че повечето жители на страната не подкрепят съкращенията в бюджета.

 

Чуждестранни кореспонденти в Атина коментират, че гърците предпочитат хаосът на фалита, вместо години трудности и съкращения. Хората смятат, че правителството е отишло твърде далеч, като е позволило на Европейския съюз и Международния валутен фонд да диктуват мерките срещу кризата.

 

Спадът и популярността на премиера, дори и в собствената му партия, а парламентарното му мнозинство се стопи, след като няколко депутати напуснаха групата му.