Лекарите очакват проблеми и с потребителската такса...

 

И догодина системно ще липсват направления за преглед при специалист, сигнализират личните лекари. Според медиците, дори общо парите за здраве през 2012-а да се увеличат с 10 милиона, това пак ще е недостатъчно, за да покрие нуждите на системата. Другите прогнози са скок на потребителската такса и липса на средства за  болниците.


Ако и догодина парите за здраве останат непроменени, лекарите предупреждават, че първият удар ще е по доболнична помощ - с все по-честа липса на направления. При това положение повечето пациенти споделят, че, ако се наложи, не могат да платят сами за преглед при специалист. 


От здравното министерство пък обясниха, че пари за направления от бюджета дори ще останат: „В момента доколкото знам, има неизразходвани поне няколко милиона, заяви здравният министър Стефан Константинов. 


Според лекарите обаче, дори да останат излишни пари, това не е гаранция, че ще има достатъчно направления. Талоните за специалист в момента се разпределят по районните каси без право да се пренасочат, ако на места се получи недостиг.


Медиците недоволстват и от начина, по който ще се издържат болниците. Финансирането ще е с прогнозни бюджети, на база свършена работа от минали периоди. 


Лекарите очакват проблеми и с потребителската такса. От следваща година тя няма да бъде обвързана с минималната работна заплата, а все още не са ясни и критериите, по които ще се изчислява. Според медиците, това означава, че таксата за преглед при джипи дори може да надхвърли 3 лева.