Икономист предлага ако отсъстваме от работа за по-дълго, да не ползваме отпуск.

 

Икономистът Петър Ганев предлага в случай, че отсъстваме от работа за по-дълъг период от време през годината, да не ползваме и  платения годишен отпуск. Идеята засяга както служителите, които ползват болнични, така и жените, които излизат по майчинство. 


Според Петър Ганев, както болните служители, така и жените, които ползват майчинство, натрупват годишен отпуск, въпреки че реално не ходят на работа. По този начин се натоварвал бизнеса с необосновани разходи.


Да, хубаво е майките да получават някаква помощ, но все пак да не забравяме, че това е и тежест върху бизнеса и трябва да се намери баланс, заяви икономистът. 


Основният му мотив за предложението е, че жените докато отглеждат децата си по време на майчинството, всъщност си почиват.


Според майки, всъщност най-трудната и отговорна работа е отглеждането на дете.


Балансът, според икономиста се нарушава, защото работодателите изплащат годишния отпуск на служителите си, без те от своя страна да са допринесли с труда си за фирмата. Според профсъюзи, обаче, това право е гарантирано от конституцията  и важи за всички работещи.


На фона на демографската криза в страната от последните години, според синдикалисти, спестовния план на икономистите още повече ще намали раждаемостта. 


От КНСБ съветват, ако все пак работодатели нарушат трудовите ни права незабавно да потърсим компетентна помощ.