Депутатите одобриха вдигането на акциза върху газьола и керосина...

Парламентът прие на първо четене промените в данъчните закони за следващата година. Депутатите одобриха вдигането на акциза върху газьола и керосина и въвеждане на ставка върху природния газ от средата на годината.

 

Без много дискусии народните представители приеха промените в четири от законите, които регламентират финансовите ни отношения с държавата. Хората, които работят само на трудов договор и нямат други финансови постъпления, не се налага да попълват и представят данъчна декларация.

 

Съседите в жилищните кооперации също се освобождават от задължението да декларират приходите от наем на общи помещения в блока. Данакът вече ще се отчита и плаща от наемателя.

 

Депутатите приеха и заложените в закона увеличения на акцизите върху керосина, газьола и природния газ.
Те се налагат заради ангажимента на България за поетапно повишаване на ставките върху горивата, докато те достигат минималните нива на облагане в Евросъюза. Народните представители гласуваха и по-ниско ДДС за всички, които предлагат места за нощувки, а не само за хотелите, както беше досега.

 

По 9% ще дължат на държавата и собствениците на къщи за гости, мотели и хижи. Утре депутатите започват дебатите по бюджета на държавата за следващата година. Опозицията вече обяви, че няма да го подкрепи.