Има ли война за монопол във вестникарския бизнес?

Тази седмица Любомир Павлов бе избран за председател на Съюза на издателите, сменяйки на този пост Тошо Тошев. Последва вълна от напуснали съюза издатели.

 

\"Моята категорична позиция е, че едно от най-важните неща в Съюза на издателите да има ясна и категорична прозрачност на собствениците на всяко едно издание. Второто е, че членовете на Съюза на издателите трябва да говорят истината и винаги да имат проверени източници. Издание, което не пише истината, няма място в Съюза на издателите\", заяви Любомир Павлов в \"Станция Нова\".

 

\"За нас трябва да има равнопоставеност на всички издания. Убеден съм, че една част от тези, които напуснаха съюза емоционално, ще се върнат\", на мнение е Павлов.

 

\"Тези хора, които напуснаха съюза, съзнателно или не, подкрепят другия съюз, който се състои от медиите, които пишат лъжи и клевети. Сега те са уязвими, опитват се да кажат, че всички са маскари. Това е елементарна и манипулативна теза\", заяви още Любомир Павлов.

 

\"Вестниците не трябва да измислят лъжи, за да качват тиражи или да изпълняват политически и корпоративни поръчки. Напоследък тръгнаха с такава пропагандна машина, защото се страхуват, че няма да получат монопола, който искат\", допълни още председателя на Съюза на издателите.

 

\"Има голяма разлика между това, което в България се нарича жълт вестник и това, което е таблоид в Европейския съюз. Ние започнахме съвместно с Недялко Недялков издаването на вестник „България днес\". Нашата идея е той да бъде истински таблоид от европейски принцип. Ще пишем интересни материали за футболисти, политици, звезди и обикновени хора. Никога няма да публикуваме лъжи и клевети\", поясни Любомир Павлов.