Миналата седмица беше обявен победителят в конкурса на парламента за преустройство на залата \"Света София\"...

Миналата седмица беше обявен победителят в конкурса на парламента за преустройство на залата \"Света София\". Проектът, спечелил овациите на журито, предвижда новият облик на залата да бъде осветен от огромен стъклен купол. Новият-стар дом на парламента ще е в бившия партиен дом, построен през 1954 година. Днес там са само канцелариите на депутатите.

 

Една от най-революционните идеи за преустройство на този монумент дава покойният архитект Борис Камиларов. Пред този символ на една минала епоха да се изгради стъклена завеса.

 

Подобно предложение дава и един от големите световни имена в архитектурата – швейцарецът Марио Бота. Кризата през 1996 година обаче слага точка на грандиозните планове.

 

Днес стъклените амбиции са възродени – в поредния одобрен проект е предвиден стъклен купол да осигурява естествена светлина в новата зала София. Решението е на архитект Владислав Николов, а проектът е за над 9 милиона лева.

 

Сградата на Министерство на земеделието и храните пък, според мнозина, е най-подходящият дом на столичното кметство. Идеята се спряга от дълго време с аргумента, че сградата на „Московска\" 33 е прекалено малка и недостатъчно представителна за нуждите на местната власт. На този етап пари за рокадата няма.

 

По идея на главния архитект на столицата Петър Диков популацията на „Московска\" 33 трябваше да бъде преместена срещу Централна гара. Районът, който днес е сборище на наркомани и незаконни превозвачи, бе замислен като нов център на града.

 

Преди 2 години Сергей Станишев роди идеята на Площада на авиацията да е новият Правителствен комплекс. Мащабен конкурс води у нас най-големите светила в архитектурата. Всички те мислят как да изглежда столичното сити.

 

Френският архитект Доминик Перо представя уникален футуристичен град на стойност 2 милиарда лева. Идеята е ситито да подслони всички министерства и държавни агенции. За проекта тогавашното правителство обещава 3 милиона лева. След краха на Станишев обаче над проект пада мъглата на забвението.