Как се готви най-вкусната рибена чорба...

Днес православната църква почита свети Николай – покровител на моряците и рибарите. Според вярванията светецът причинява бурите и ураганите в морето и затова на Никулден корабите не се движат.

 

По традиция на празничната трапеза трябва има риба, обикновено това е шаран за здраве и благополучие на къщата и семейството.

 

На 6 декември повод да почерпят имат всички, които носят името Николай, Никола, Николета, Николина, Ненка, Нино и Нина.

 

На Никулден празнуват и всички банкери. Какво слагат на трапезата майсторите на въдицата и как се готви най-вкусната рибена чорба, провери екип на \"Новините на Нова\".

 

В рибарските селища по морето приготовленията за празника са в разгара си. Всичко започва с рибената чорба, приготвена от вечерта и на бавен огън. На сутринта подготовката продължава – отново с чистене на риба.

 

Въпреки че рибата намалява, на празник за грижи не се говори, казват рибарите. По специалната рецепта на майстор Васко да Гама хубава рибена чорба се готви с много любов и мерак. А най-голяма награда за рибаря е да събере приятели и да ги почерпи.